Удружење грађана “ПЕРСПЕКТИВЕ”

О Удружењу грађана Перспективе

Удружење грађана “Перспективе” основано је и регистровано у Београду, на општини Савски венац, са седиштем у улици Војводе Миленка 22, крајем марта 2002. године.
Осниваче чини група ентузијаста који из различитих личних и професионалних перспектива сагледавају културну, образовну, здравствену стварност у Србији и желе да је својим деловањем побољшају односно отворе нове ПЕРСПЕКТИВЕ развоја и напредовања српског друштва.
Међу оснивачима су професори универзитета, новинари, тренери, лекари… људи из различитих обрaзовних сфера окупљени око идеје да је удруженим, цивилним деловањем могуће утицати на свет у коме живимо.

Приоритети деловања Удружења су:

 • научно и стручно потпомагање развоја установа, група и појединаца који се баве васпитањем и образовањем деце и омладине предшколског и школског узраста.
 • креирање и спровођење иновативних едукативних програма за специјализоване групе као што су родитељи, наставници, медицински радници
 • помагање развоја нових концепција у области унапређења менталног здравља становништва
 • потпомагање развоја културне, хуманистичке научне и философске мисли код нас

Ради остварења тих циљева Удружење је организовало:

 • издавачку делатност (објављивање књига и часописа)
 • сарадњу са тв продукцијом «Водич за родитеље»
 • тим за организацију семинара
 • тим за писање пројеката и координацију у аплицирању и реализацији пројеката самостално и са више партнера

Досадашњи пројекти УГ Перспективе:

1. Књига “Тајна школе”, аутор проф. др Светомир Бојанин.

Током 2002. године из штампе је изашла књига “Тајна школе” нашег познатог психијатра за децу и омладину проф. др Светомира Бојанина. Иницијатива за настанак ове студије о домаћем школству потекла је од чланова Удружења грађана “Перспективе”. Удружење је затим нашло начина да, уз драгоцену финансијску помоћ донатора, покрије трошкове припреме за штампу, а затим и трошкове штампања ове јединствене студије о нашем школству (240 страница, 3 дела, 30 поглавља).
“Тајна школе” представља наставак књиге “Школа као болест” (1991., библиотека 20. век, уредник Иван Чоловић) која је својевремено наишла на одличан одзив у јавности и међу стручњачима и која се до данас сматра једном од најрелевантнијих и најпровокативнијих студија на тему школства код нас.
“Тајна школе”, у складу са циљевима Удружења, одговара на питања: Како сачувати ментално здравље деце у постојећем систему школства? Како очувати креативност деце и младих, њихово самостално мишљење и радост сазнавања у актуелном крутом и нефлексибилном систему образовања? Како се развијају неуропсихолошки путеви сазнања и усвајања сазнатог код деце и младих? Да ли се болест школства, коју је проф. Бојанин описао почетком деведесетих, продубила у протеклих десет година?
Удружење грађана “Перспективе” је у другој половини 2002. године и током 2003. на различите начине подржало промоцију ове књиге – у медијима, међу наставницима и родитељима.

2. Документарни филм “Легенда о Драгоманцима”, аутор проф. др Брана Димитријевић, режија Тања Феро.

У другој половини 2003. године чланови Удружења грађана “Перспективе” проф. др Брана Димитријевић и Горан Мицић учествовали су, као сценариста и косценариста, а Горан Мицић и као организатор и делом на пословима продуцента у снимању документарног филма “Легенда о Драгоманцима” на локацијама у Београду, Нишу и северној Грчкој. Сценарио проф. Бране Димитријевића ослања се на његову књигу “У контејнеру – записи српског војног хирурга 1916.-1918. године” у којој су реконструисане под чудним околностима пронађене, белешке Михаила Петровића, “оца српске ратне хирургије”. Удружење грађана “Перспективе” је у припремама за снимање овог филма помогло у прикупљању средстава за реализацију филма, и учествовало у промоцији овог пројекта.
Почетком лета 2004. је завршена монтажа филма и он је, почетком јесени 2004. премијерно, а убрзо и репризно приказан у две епизоде од по пола сата на Радио телевизији Србије.
У међувремену је реализован још један ТВ филм у оквиру серијала који иде трагом књиге проф. Димитријевића и трагом открића која је начинила телевизијска екипа која је боравила у северној Грчкој током новембра 2004.године.
Удружење грађана “Перспективе” је учествовало у налажењу средстава и промоцији овог филмског серијала.

3. Књига “У контејнеру – записи српског војног хирурга 1916. – 1918.”, проф. др Брана Димитријевић

У марту 2004. године из штампе је изашло друго издање наведене књиге проф. др Бране Димитријевића “У контејнеру – записи српског војног хирурга”. Удружење грађана “Перспективе” је учествовало у прикупљању средстава за штампање овог издања.

4. . Пројекат ВОДИЧ ЗА РОДИТЕЉЕ

Чланови УГ Перспективе од оснивања активно раде на пројекту «Водич за родитеље» који је најпре настао као едукативни тв серијал намењен будућим и актуелним родитељима деце до 13 година, а онда се проширио и на штампани медиј – бесплатну београдску публикацију – информатор «Водич за родитеље» (излази пет пута годишње), чему је придодато годиђње издање – Каталог Водич за родитеље, и на интерактивни веб сајт.

ТВ серијал Водич за родитеље:

 • недељна, получасовна, едукативна емисија намењена будућим и актуелним родитељима
 • области: медицина, психологија, образовање, култура и забава
 • до сада урађено преко 490 емисија

Публикација – информатор Водич за родитеље:

 • УГ Перспективе је прва два броја бесплатног београдског информатора за родитеље реализовао на основу пројекта и градског конкурса за НВО, након чега у сарадњи са Агенцијом «Водич за родитеље» наставља реализацију концепта континуираног информисања родитеља о програмима, догађајима и институцијама које су на располагању родитељима и деци у Београду.
 • Од 2004. до августа 2010. објављен је 31 број, у припреми је бр.32 и до краја 2010. биће објављено 34 издања бесплатне публикације Водич за родитеље

Годишње издање – Каталог Водич за родитеље:

 • Почетком 2005. године пројекат ВОДИЧ ЗА РОДИТЕЉЕ се проширује и на годишње штампано београдско издање које обједињава информације из области здравствене заштите трудница, породиља, мајки и деце, образовања и васпитања, културе, спорта и забаве. УГ Перспективе обезбеђује део средстава и у сарадњи са Агенцијом «Водич за родитеље» формира ауторски и креативни тим који ради на уређивању, припреми за штампу, дистрибуцији и медијској промоцији.
 • Успешан концепт креирања и дистрибуције годишњег информатора – Каталога Водич за родитеље наставња се до данас – до 2010. г. До сада је објавњено шест бројева (2005,2006,2007,2008,2009,2010г).

 

5. Пројекат БЕБИ НА ДАР

БЕБИ НА ДАР је пројекат којим је предвиђено да сваки родитељ који дође у општину да пријави рођење детета том приликом на дар добије мултимедијални едукативни пакетић – књигу и двд – о кључним аспектима неге, исхране, разумевања и стимулације психомоторног развоја.

Основни циљ пројекта је континурано пружање подршке родитељствује кроз информације и презентацију знања и вештина успешног родитељства.

До сада су урађена три издања, а у припреми је и четврто:

 • БЕБИ НА ДАР 1 – 2007/2008. – Водич за родитеље беба – књига(140 стр.) и двд (15 видео лекција – 90 мин.) – Писани и видео савети о првим данима у кући, првим доласцима патронажних сестара, првим прегледима код педијатра, првим вакцинама и др.
 • БЕБИ НА ДАР 2 – 2008/2009. – Кувар за бебе – књига (100стр.) и двд (20 видео лекција – 200мин.) – О дојењу и немлечној дохрани од 6.месеца. Увођење намирница по месецима, рецепти, савети.
 • БЕБИ НА ДАР 3 – 2009/2010. – Лако до првог корака – књига (100стр) и двд (25 видео лекција 120мин.) – мултимедијални водич кроз моторни развој беба од рођења до првог корака по тромесечјима.
 • у изради – 2010/2011.г. –БЕБИ НА ДАР 4Лако до прве речи – књига и двд – мултимедијани водич кроз комуникацију са бебом од рођења до прве речи

БЕБИ НА ДАР је пројекат Удружења грађана Перспективе реализован у сарадњи са Домом здравља Савски венац и Агенцијом Водич за родитеље, а под покровитељством Градске општине Савски венац – највеће матичне општине у Србији. Реализује се у матичној служби Градске општине Савски венац.